Univerzalno sredstvo za čišćenje – pripremite ga sami

Datum objave: 18. 12. 2019.

Donosimo vam recept univerzalnog sredstva za čišćenje, koji sami možete pripremiti kod kuće prilikom svakog čišćenja, vrlo je jednostavan, a možete ga napraviti i više tako da Vam je uvijek pri ruci kad Vam zatreba.

Jedan od najčešće korištenih prirodnih kombinacija za čišćenje su eterično ulje limuna i natrijevog bikarbonata tzv. sode bikarbone!

Soda bikarbona je prirodni neutralizator neugodnih mirisa te je time pogodna za čišćenje gotovo svega u kućanstvu, od kuhinjskog sudopera, staklene podloge štednjaka, lonaca do posuđa za kućne ljubimce.

Eterično ulje limuna ubija pak bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, a dašak svježine je uvijek dobrodošao kada smo u poslovima čišćenja. Ovo „homemade“ sredstvo za čišćenje ima još jednu izuzetnu uporabnu vrijednost, a to je njegova sposobnost uklanjanja neugodnih mirisa iz tepiha i otirača. Jednostavno posipajte i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro usišite ostatke i to je to!   (Prije prve primjene na tepihu prvo posipajte mali dio i provjerite da li boje ostaju postojane kako korištenjem ovog pripravka one ne bi izblijedile i uništile tepih).

Izvor naturallivinigfamily.com

KAKO NAPRAVITI UNIVERZALNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE S ETERIČNIM ULJEM I SODOM BIKARBONOM

Osobito dobro za čišćenje sudopera, lonaca, štednjaka i još puno toga!

SASTOJCI ZA RECEPT

½ šalice sode bikarbone

15 kapi eteričnog ulja limuna

Staklenka u kojoj ćete izmiješati sastojke (poželjna je staklenka koja na poklopcu ima rupice, poput onih za šećer u prahu)

Upute za izradu

Pomiješajte sodu bikarbonu i eterično ulje limuna u pripremljenoj staklenki. Staklenka sa rupicama na poklopcu olakšat će Vam kasnije korištenje pripravka, ali pripravak može biti napravljen i u običnoj staklenki!

Koristite ga kao i svako drugo sredstvo za čišćenje. Malo pripravka razmutite sa vodom, čistom spužvicom izribajte i očistite površine. Isperite!

*Napomena

Za dodatnu snagu u čišćenju prije pripravka na spužvicu dodajte malo vinskog octa i koju kap citrusnog ulja poput naranče ili grejpa.

Za 3L piše: Sandra Ratajc

Nakon dugogodišnjeg korporativnog iskustva, ova 41-godišnja ekonomistica i majka dviju djevojčica vodi svoj vlastiti obrt koji se bavi terapijom vrtlarstvom i asertivnošću, izrađuje mini vrtove te piše blog kako (pre)živjeti (radni) dan. Priroda, zdrav način života i putovanja s obitelji područja su njenog interesa u slobodno vrijeme.

Izvor (11.12.2019.): https://naturallivingfamily.com/homemade-all-purpose-cleaner/

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.