Pismo potpore kampanji Zeleni ponedjeljak

Datum objave: 15. 6. 2014.

Potpora kampanji Zeleni ponedjeljak

na zamolbu udruge Prijatelji životinja

Sa zadovoljstvom dajemo ovu pismenu potporu kampanji Zeleni ponedjeljak, odnosno inicijativi da se jedan dan u tjednu, ponedjeljkom, jedu namirnice isključivo biljnog podrijetla.

Image

Upravo svjesni potrebe za promjenom prehrambenih navika i životnog stila konzumerizma općenito, zbog povećanja broja kronično oboljelih osoba, osoba oboljelih od „bolesti obilja“ u pandemijskim razmjerima te u sve mlađoj dobi i osnovali smo udrugu 3L u travnju prošle godine. Pretilost pa onda i dijabetes te krvožilne bolesti i bolesti srca no i maligne bolesti, poremećaji u ponašanju, alergije i druge autoimune bolesti sve češće prisutne kod sve mlađe djece, primjerice dijabetes tipa 1 i celijakija neposredno su ili posredno uzrokovane kulturom prehrane kroz generacije. Namirnice životinjskog podrijetla, osobito one najdostupnije iz konvencionalne proizvodnje izvor su nesrazmjera unosa omega-6 masnih kiselina prema omega-3 masnim kiselinama, kiselinama koje izazivaju upalne procese prema kiselinama koji ih spriječavaju, bilijuna patogenih organizama po obroku te toksina koji se talože u nizu prehrambenog lanca prema njegovom vrhu.

Jedan dan u tjednu kada se ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla potaknut će stanovništvo koje se priključi inicijativi na istraživanje namirnica biljnog podrijetla i načina pripreme što omogućava promjenu percepcije o hrani biljnog podrijetla. Radionice i edukacije ove kampanje istovremeno će educirati stanovništvo o mogućoj organizaciji drugačije prehrane od one tradicionalne. Svaki poticaj u smjeru promjene načina prehrane koji izaziva bolesti podržavamo.

Ovom prilikom želimo naglasiti i na potrebu za edukacijom stanovništva o pravilnoj veganskoj prehrani. Stanovništvo je često obasuto polovičnim ili čak pogrešnim informacijama o pravilnoj prehrani. Inicijativa za promjenom kulture prehrane trebala bi davati jasne i cjelovite smjernice o zdravoj prehrani kako bi promjene bile održive.

Image

Sami smo izdali knjigu koja se bavi istraživanjem faktora zdravlja temeljem recentnih kliničkih istraživanja te daje individualne smjernice za organizaciju zdrave prehrane namirnicama biljnog podrijetla. Više o knjizi Do 41°C možete doznati na internetskoj stranici udruge. Također smo inicirali projekt Gradski vrtovi te koristimo vrtne parcele na lokaciji Sv. Klara. Uz podršku sponzora povremeno organiziramo radionice pipreme sirove hrane za obitelj i sl. Stoga izražavamo spremnost za suradnju.