Informacija

Naša VIZIJA je

• EDUCIRANO, SVJESNO, ODRŽIVO DRUŠTVO SJAJNOG ZDRAVLJA;
  • PREVENIRANJE KRONIČNIH BOLESTI, POSLJEDICA KRONIČNIH BOLESTI, UNAPREĐENJE LIJEČENJA BOLESTI, MOGUĆE IZLJEČENJE BOLESTI;
  • UNAPREĐENJE UVJETA ŽIVOTA I LJUDSKIH PRAVA, PRAVA DJECE OPĆENITO, OBOLJELE DJECE I OBITELJI…

Nakon Kluba knjige, nekoliko održanih edukacija u suradnji sa stručnim suradnicima te edukacija za volontere i roditelje u okviru programa Slatki servis, pokrećemo i projekt Informacijom do uspješnog svakodnevnog života s dijabetesom – volonterski projekt diseminacije stečenih znanja i iskustava.

Ove prve, 2017. godine, volonteri će sticati znanje i iskustvo na konferenciji o šećernoj bolesti Američke dijabetičke asocijacije. ADA svake godine organizira konferenciju kroz koju sudionicima pruža saznanja na području dijabetesa te života s dijabetesom. Na konferenciji se okupljaju eminentni stručnjaci s područja dijabetesa.

Kongres 2017. godine u organizaciji ADA-e održava se od 9.6. do 13.6. u San Diegu. Tematike koje sam kongres obuhvaća su podijeljene u nekoliko skupina od kojih svaka sadrži veliki broj različitih predavanja od kojih izdvajamo:

• Akutne i kronične komplikacije; fiziologija živčanog sustava u prepoznavanju hipoglikemije
  • Bihevioralna medicina, klinička prehrana, edukacija i fizička aktivnost; kognitivne funkcije i planiranje, nove psihosocijalne pozicije dobivene prema ADA-inim smjernicama, smjernice za prehranu na svjetskoj razini te njihove kontroverze i što nam govore različitosti, kombiniranje prehrane i fizičke aktivnosti kod dijabetesa tipa 1, individualizirani nutricionizam – nutrigenetika, nutrigenomika i relevantnost za dijabetes, mentalno odbijanje – prihvaćanje i prepoznavanje strategija za kontrolu dijabetesa, korištenje tehnologije u cilju poboljšanja rezultata i brige,…
  • Klinički dijabetes /liječenje; CGM – treba li ga prepisati svima s diskusijom, pretjerana briga oko dijabetesa, očuvanje funkcije beta stanica, pedijatrijski dijabetes, tehnologija i automatizacija za nestrpljivo upravljanje inzulinom, endokrini crijevni sustav dijabetesa, napredak prema umjetnoj gušterači, što je novo u terapiji inzulinom, uloga glikoliziranih proteina – više od A1c, novosti iz svijeta lijekova za osobe oboljele od dijabetesa tip 1,…
  • Epidemiologija/genetika; uspjeh u sprječavanju dijabetičkih komplikacija te u preživljavanju, spavanje i dijabetes, promjene genoma u biologiji otočića i bolest, ekspresija gena i regulacija genoma u otočićima, genetički dokaz za uobičajene poveznice kod dijabetesa
  • Imunologija/transplatacija; mikrookoliš otočića i inicijacija dijabetesa tipa 1, terapije za očuvanje beta stanica kod dijabetesa tip 1,…
  • Djelovanje inzulina/molekularni metabolizam; djelovanje inzulina i stanični metabolizam, utjecaj metaboličkih markera na djelovanje inzulina, ravnoteža stanične energije kao baza za metaboličku regulaciju
  • Integrirana psihologija/pretilost; dobra i loša fiziologija glukagona i terapija
  • biologija otočića/lučenje inzulina; starenje i beta stanice, sazrijevanje beta stanica, kemijska modulacija beta stanica, zanemarene delta stanice.

Program ADA scientific sessions

Radi prikupljanja novih informacija te mogućnosti njihovog širenja među populacijom osoba oboljelih od dijabetesa na području Hrvatske i šire, troje volontera, mladih osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1, prisustvovat će dijabetičkom kongresu. Informacije koje se očekuju uključuju nova saznanja iz područja medicine, zatim dostupnost novih inzulina na tržištu, njihovo djelovanje i upotreba, primjena najnovijih aparatića za mjerenje glukoze u krvi, inzulinskih pumpi, razvitak najnovijih uređaja za kontinuirano mjerenje glukoze i dr. Raširenost tematike Kongresa sveobuhvatna je i zanimljiva.

Ciljevi projekta:

• prikupljanje najnovijih informacija iz svijeta dijabetesa te aktivno i elokventno širenje informacija ciljanim skupinama (obitelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1, osobe oboljele od dijabetesa tipa 1) na području Hrvatske i šire – predavanje/a + objave u medijima (pratite naše stranice!)
  • dostupnost recentnih informacija svima
  • mogućnost samoedukacije u cilju bolje kontrole dijabetesa – olakšanje, pozitivna motivacija i napredak u svakodnevnom životu u osoba oboljelih od dijabetesa, pogotovo onih najmlađe i mlade životne dobi
  • sudjelovanje volontera – mladih osoba koje i same boluju od dijabetesa tipa 1 i/ili roditelja djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i/ili drugih osoba koje ispunjavaju kvalifikacije; mogućnost sudjelovanja na kongresu, susreti s eminentnim stručnjacima, pohađanje edukacija te prenošenje informacija u svrhu motivacije u kontroli dijabetesa i društveno odgovornog djelovanja, promicanje volontiranja.

Korisnici:

• obitelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1, osobe oboljele od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj i šire,
  • sve osobe zainteresirane za informacije vezane za dijabetes.

Kvalifikacije za volontiranje:

• visoka motiviranost,
  • želja za učenjem o dijabetesu tipa 1 – medicinske, znanstvene, životne, iskustvene informacije i dr, zainteresiranost za sve vezane teme, od biologije do nutricionizma i tehnologije,
  • otvorenost i sposobnost objektivnog prikupljanja te prenošenja informacija,
  • sposobnost prenošenja informacija – iskustvo pisanja kvalitetnih članaka i držanja predavanja.

Dobit za volontere:

• edukacija,
  • putovanje, druženje,
  • iskustvo društveno korisnog rada,
  • prenošenjem informacija pomoć osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1,
  • iskustvo, kontakti.

Troškovi:

• pokriva 3L u maksimalnom iznosu za ovaj projekt namjenski prikupljenih sredstava.

Inicijativu za provođenje projekta pokrenuli su blogeri portala www.nainzulinu.com (prosinac 2016. godine). Pojekt je već promijenio nekoliko naziva tijekom kreacije. 🙂

Volonteri uključeni u projekt 2017. godine: Davor Skeledžija, Ana Špoljarić i Maja Vuković

Projekt su do sada podržali Novo Nordisk Hrvatska, MediLigo, MediLab i Adriatic Zagreb Factoring. Hvala!

Događaj na facebooku

Članci:

Transplatacija beta stanica i umjetna gušterača, link, piše M. Vuković

Prehrambene smjernice ADA vs EASD, link, piše M. Vuković

ADA 2017 – rezime, link, piše prim mr. sci. med. dr Miodrag Đorđević

Smjernice za tjelovježbu, link, piše M. Vuković

InzulinskaTerapija_MV, pdf, piše M. Vuković

PercepcijaRoditelja_AS , pdf, piše Ana Špoljarić

SMSkomunikacija_DS, pdf, piše Davor Skeleđija

ŽivotT1D_AS , pdf, piše Ana Špoljarić

Osvrt na konferenciju objavljen je u novom broju biltena ZDD-a, napisala Ana Špoljarić

77.scientific sessons- clanak ZADI